Zijn wij jongens van stavast

In de zomerperiode zullen wij op de website regelmatig de historie van SVBO in duiken. Vandaag snijden we de zinsnede ‘Zijn wij jongens van stavast’ uit ons clublied aan.

Stavast betekent volgens de woordenboeken iets als: flinke kerel, zijn mannetje staan, ferme van karakter.

Op 13 februari 1990 wist SVBO de landelijke krant De Telegraaf te halen. In dit geval niet een positief nieuwsbericht. Het 5e elftal van SVBO was in een wedstrijd verwikkeld geraakt in een forse knokpartij. De media doken hier vol op. Onder andere De Telegraaf en de Emmer Courant schreven hierover.

De wedstrijd escaleerde volledig en werd gestaakt door de scheidsrechter. Hennie Matena, vader van Hilda, was bij deze wedstrijd aanwezig om een scheidsrechter te begeleiden. Hennie Matena was eerder assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal. Jarenlang assisteerde hij scheidsrechters als Jacques d’Ancona en Frans Derks. Laatstgenoemde sprak zelfs nog op zijn uitvaart enkele jaren geleden.

Volgens het krantenbericht was Matena volledig verrast door de gebeurtenissen en had hij ‘zoiets nog nooit meegemaakt’. Dit terwijl hij toch nog wel wat gewend was. Matena kreeg ooit als assistent-scheidsrechter (in het seizoen 1979-1980) bij NAC – Feyenoord een asbak tegen zijn hoofd aan geworpen, nadat  hij tot onvrede van het publiek een doelpunt had goedgekeurd. Destijds werd de wedstrijd na 63 minuten gestaakt bij een 2-2 stand.

Niet alleen Matena was verbolgen over de wantoestanden, ook het bestuur keurde deze actie(s) af. Het bestuur stond zijn mannetje in deze, was ferm van karakter, dus stavast. Het team werd, nog voordat de tuchtcommissie van de KNVB ook nog maar een uitspraak kon doen, uit de competitie gehaald door het bestuur. Enkele spelers kregen zelfs een schorsing van 1,5 jaar.

Foto 1: Het krantenbericht uit de Telegraaf (13-02-1990)

Foto 2: Bericht uit de Emmer-Courant (14-02-1990)

Foto 3: Sancties door het bestuur (14-02-1990)

Gepubliceerd op